Chci vždycky vyhrát nebo být na bedně

1. 10. 2024

Ambasador Pells Petr Hampl letos sbírá jeden úspěch za druhým. Na silniční raketě Airflow si dojel pro zlato na MČR Masters, bronz ve štafetě na MS Masters v Dánsku a urval zlato na Slezském poháru. Do toho vyhrál řadu závodů, nebo se alespoň postavil na bednu. Kterých úspěchů si nejvíc váží, jak na ně trénuje a kdo je jeho největší podpora? Zeptali jsme se jej za vás.

Ahoj Péťo, jedeš teď hodně úspěšnou sezonu. Můžeš nám shrnout největší letošní úspěchy?

Ahoj, letos si nejvíc vážím vítězství na Mistrovství ČR v Masters na silnici a pak medaile z Mistrovství světa. Do toho jsem vyhrál pár závodů nebo byl na bedně.

Kterého úspěchu si nejvíc vážíš?

Mistr ČR a medaile v družstvech.

Jak náročná byla příprava? Udělal jsi letos něco jinak, nebo je to spíš výsledek dlouholetého závazku?

Příprava byla standardní, ale když se blížil závod, na který jsem se chtěl připravit, tak jsem rozhodně trénoval víc a kvalitněji než běžně.

Který závod byl pro tebe nejtěžší?

Jeden z fyzicky nejtěžších byl beze sporu Silesia Bike Marathon 90 km. Co se týče taktiky a poziční jízdy, tak mistrovství světa v Dánsku, kde jsem byl sám a dojel jsem 17. ze 450 závodníků.

Máš před závodem jasnou taktiku, které se držíš, nebo jedeš dle ostatních jezdců a snažíš se jet v čele závodu?

Chci vždycky vyhrát nebo být na bedně. Na silnici si snažím hlídat ostatní jezdce a v pravou chvíli udeřit. Vím, jaké jsou moje silné stránky. Na biku se hodně snažím jet tempo, které dokážu udržet co nejdéle.

Jaký to byl pocit být s českou reprezentací na mistrovství světa a získat medaili ve štafetě? A jaké vůbec bylo jet týmovou štafetu a nezávodit jen za sebe?

Po pár letech jsem si připomněl, jaké to je startovat v národním dresu. Pro mě je čest reprezentovat naši zemi. Poskládali jsme silnou sestavu a rozložili ji tak, abych cíloval, protože jsem věděl, že když pojede do cíle skupina, jsem schopen to urvat. Všichni jeli skvěle a já jsem rád, že nám to vyšlo.

V čem byl závod jiný oproti těm českým?

Na startu v hlavním závodě nás bylo opravdu hodně a cesty byly úzké. Tolik lidí na cestu se nevleze, a proto první kilometry byly pořád pády. Já naštěstí vše zvládl jenom s občasným zdržením, ale jakmile jsem se dostal dopředu, bylo to o dost lepší. Na českých závodech nejezdí tolik lidí a dostat se dopředu je jednoduché. Neměl jsem týmovou podporu jako ostatní národy, takže jsem se musel spolehnout jen sám na sebe.

Jaké jste měli zázemí?

Zázemí jsme měli na úrovni včetně pěkného hotelu na severu Dánska.

Kdo byl tvou největší podporou?

Určitě moje přítelkyně a moji rodiče. Tím, že jsme na MS jeli s přítelkyní, tak jsme Dánsko projeli a viděli i hodně zajímavých míst. Byly jsme tam skoro týden, takže byl čas i na relax a přípravu.

Jak jsi tolik závodů sladil s osobním a pracovním životem?

Myslím, že letos líp než loni. Závodů jsem měl zatím méně než minulý rok, ale každý, který jsem jel, jsem chtěl zajet na bedně. Přítelkyně mě podporuje, protože jsme se potkali, když jsem závodil vrcholově. Tím, že pracuji v cyklistice a je sezona, tak je to občas složitější. Najít si čas trénovat. Ale letos jsem to uměl díky kolegům dobře skloubit.

Na jakém kole/kolech jsi letos jezdil?

Letos jsem nejvíc závodil na silničním modelu Pells Airflow, který jezdím už dva roky a vyhovuje mi. Na biku jezdím model Pells Duke FS. A teď ještě navíc jezdím nový Gravel Pells Raw 1, který bude příští rok v prodeji.

Které z nich sis oblíbil nejvíc a proč?

Určitě mám nejradši silnici, ale v poslední době mě Gravel hodně baví. Hlavně v podzimním a zimním období ...

Co bys na něm (kole) vyzdvihl? Co se na něm podle tebe fakt povedlo?

Pells Airflow mám rád kvůli tuhosti. To kolo prostě jede. Je tam skvělá aerodynamika a společně s koly Fulcrum a elektrickou sadou Shimano Ultegra Di2 je to skvělé kolo.

A teď naopak – co bys na něm udělal jinak, posunul dál nebo vylepšil?

Myslím, že ta kola jsou poskládaná dobře. Mají dobrou geometrii. Jako nejlepší světové značky.

Máš už po sezoně a dáváš si pauzu, alespoň lehce mírnější režim, nebo pokračuješ v intenzivním tréninku?

Po sezóně ještě nemám. Každý rok mám jako zpestření cyklokros, který mě baví. Závody jsou kratší, ale intenzivnější. Navíc jsou všechny tady v okolí a mají skvělou atmosféru a fajn lidi. Každý víkend jsou dva, takže mě čeká ještě hodně závodění. Budu do konce listopadu trénovat a závodit a pak si dám pauzu.

Jaké máš plány na další rok? Kam se budeš posouvat, který závod se chystáš urvat?

Na příští rok zatím žádné větší plány nemám. Chtěl bych si dát nějaký velký silniční maraton v zahraničí. Taky mám v hlavě nějaký bikepacking na Balaton nebo do Itálie.

Díky moc, tak ať se ti to šlape i nadále.

Nápodobně, ahoj.


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.